Väktare

Väktare är inte samma sak som ordningsvakt. Utbildningen skiljer sig och en väktare har färre befogenheter än en ordningsvakt.

Svenska väktare

Väktare arbetar oftast med olika typer av bevakning i syfte att skapa extra skydd mot skadegörelse, sabotage, brand eller liknande.  De har inte stöd i lagen att ingripa i annat fall än att de tar någon på bar gärning för ett brott som är straffbart med fängelse. Det stödet i lagen gäller inte bara väktare, det gäller för alla personer i Sverige.

 

Väktare 

Arbetsuppgifter

Som väktare arbetar man oftast ensam och ofta nattetid. De flesta industriområden och köpcentra anlitar ett bevakningsbolag som patrullerar om natten. Syfte är först och främst att avskräcka från brott och samla information när brott skett. När ett larm går i en lokal åker väktaren dit, finns någon på platsen gäller det att skriva ned registreringsnummer eller linkande. I det fall brott begås och väktaren kan ta gärningsmannen på bar gärning får ingripande göras. Vid endast misstanke kontaktas polis.

 

Krav

För att bli väktare skall man vara minst 18 år och ostraffad (eller straffad för brott som inte gör personen olämplig som väktare).

 

Utbildning

Det finns både privata utbildningsbolag och Väktarskolan som drivs via transportarbetarförbundet och Almega, hälften ägs av facket och andra hälften av arbetsgivare inom bevakningsbranschen. För utbildning via Väktarskolan gäller följande, inga förkunskaper krävs, delutbildning 1 är 88 timmar lång och kostar 9 800 kr.

 

Ny utbildning startar nästan varje månad och det finns oftast platser kvar. Efter grundutbildning krävs 160 timmar praktik hos ett bevakningsföretag, därefter kan man söka till delutbildning 2 som är den andra delen i utbildningen, denna del är 40 timmar lång och kostar 6 800 kr. När den är klar är man en fullt utbildad väktare. Fortbildning skal göras vart fjärde år.

 

Befogenheter

Väktare har de rätt att bära batong i som del i uniformen. Inom den plats de utför bevakning har de ett förstärkt rättsskydd men så fort de är utanför bevakningsområdet gäller inte det förstärkta skyddet längre, där har de inte mer befogenheter än var man.

 

Lön som väktare

Grundlönen för en väktare ligger ungefär mellan 20 000 till 25 000 kr, lite beroende på vart man jobbar. Eftersom många väktare arbetar nattskift tillkommer nattskiftestillägget så man kan få en helt ok lön.