TV-avgift – böter

TV-avgiften Oavsett om det är kanaler som används i hushållet eller inte skall man enligt lag betala. Avgiften betalas kvartalsvis med endast en avgift per hushåll, oavsett hur många mottagare som finns i hushållet, för närvarande är avgiften 519 kr per månad. …

TV-avgiften

 

TV-avgiften är en statlig avgift som påfaller alla i Sverige som har en radiomottagare. Avgiften är till för att finansiera svensk “public service”, till exempel SVT och Sveriges Radio.

 

Storleken på avgiften beslutas av riksdagen.

 

TV-avgift – böter

Oavsett om det är kanaler som används i hushållet eller inte skall man enligt lag betala. Avgiften betalas kvartalsvis med endast en avgift per hushåll, oavsett hur många mottagare som finns i hushållet, för närvarande är avgiften 519 kr per månad. För företag och organisationer gäller precis som för hushåll endast en avgift för alla radiomotagare.

 

Avgiftskyldighet

TV-avgiften har funnits sedan 1989 och enligt gällande lag skall man inom 15 dagar från det att man köpt TV eller teknikpryl med tv-mottagare kontakta Radiotjänst. Samma gäller för återförsäljare, det är därför du måste lämna information till butiken när du köper en TV, butiken skickar det vidare till Radiotjänst som därefter fakturerar dig.

 

Radiotjänstens metoder

Kontrollanter hos radiotjänst kontaktar hushåll och företag, som inte finns med i deras register, via telefon brev och hembesök. Kontrollanterna har inte rätt att gå in i någons bostad, inte ens om de blivit inbjudna, däremot har de rätt att använda pejlingsutrustning som visar på var radiomottagare finns. De utgår ifrån att dem de besöker medger sitt TV-innehav. Skärpt kontroll sker alltid någonstans i landet, på radiotjänstens hemsida finns information om vilket område den skärpta kontrollen är i just nu.

 

 

För att undvika TV-avgift

Enda lagliga sättet att undvika betala avgiften är att helt enkelt inte inneha pryl med TV-mottagare. Om man nu skulle vilja undvika på olagligt sätt, kan man helt enkelt ringa radiotjänst och meddela att man inte längre har TV. De kommer fråga vad du gjort av den, i de fall du sålt den vill de veta vem som är köpare, den personen kommer att få TV-avgift. Bor du i villa kan det bli krångligare. Radiotjänst har nämligen rätt enligt lag att använda sig av pejlare som kan bevisa att det finns en mottagare i huset. Bor man i lägenhet är det svårare att bedöma i vilken lägenhet mottagaren finns.

För att inte inte ditt namn skall skickas till radiotjänst när du köper en TV kan du om du vet någon som betalar tv-licensen be den personen följa med för att legitimera sig vid köpet.

Om du inte känner någon som betalar tv-licensen kan prova alternativ två. Du legitimerar dig vid köpet av TV och väntar på samtalet som kommer att komma from Radiotjänst. När de frågar om din TV säger du att det var en present och att du redan gett bort den. Du har ingen skyldighet att berätta vem som fått den.

Väljer du att strunta i att anmäla TV-innehav kan det vara en god ide att INTE ansöka om posten som kulturminister. Stor del av kulturministeriets inkomster kommer nämligen från TV-avgiften, hon som sist försökte klarade sig kvar i 10 dagar.