Svarta får – Vita får

Svarta får är mindre värt än det vita, i en reality tv-serie delades det svarta fåret ut till de deltagare som skall röstas ut och vita fåret till de som får stanna kvar.

Svarta får

 

Termen svarta får finns inte bara i Sverige, den är vida utsträckt i västvärlden. Ursprungligen kommer uttrycket från de svarta får som föds bland vita får. Ullen från de svarta fåret hade tidigare inget värde då det inte gick att färga såsom det går med vitt ylle. Därav var svarta får mindre värda än vita får.


Svarta får


 

Uttrycket finns i flera kulturer men otroligt nog inte i områden där befolkningen är svart. Till skillnad från människor, där den svarta genen är dominant och den vita är recessiv, är den vita genen dominant bland får. De svarta fåren blir således undantagen. Detta skall inte beblandas med getter som i många fall är svarta.

 

Problembarn benämns ofta som det svarta fåret, detta kommer i grunden från att svarta får inte skapar annat än problem.

 

Svarta får – till skillnad från vita

 

Vita får

Det vita fåret har antigen en genblandning, svart och vitt eller bara vitt. Det vita ullet är enkelt att färga vilket gör det mer attraktivt. Mode är inte ett nytt fenomen, människor har i urminnes tider klätt sig konstigt på alla sätt och vis och därför är priset på vitt ull betydligt högre än det på svart ull.

 

I den vita ullen finns enzymer som efter en tid i våta färgas först grön, därefter blå och sedan följer regnbågens alla färger. För att välja vilken färg på ullen krävs att det torkas vid rätt tillfälle. Det är en relativ simpel process som funnits i flera kulturer parallellt med varandra. I Peru används än idag denna metod för färgning av ull, därav urbefolkningens färggranna kläder.

 

Svarta fåret inom religion

Det svarta fåret finns med i både Bibeln och Koranen. När Jesus för första gången kom tillbaka till sin födelsestad Nasareth såg han ett svart får bland de vita. Fåret var en varning för det nästkommande, en man utsänd av Herodes kom nästa dag till byn. Mannen som var klädd i svart, vilket var väldigt ovanligt på den tiden, var ute efter att lura Jesus tillbaka till Jerusalem där en vaktstyrka skulle fångata honom. I Koranen benämns svarta får mer som en symbol för det ofruktbara.