Stryka-på-bilder

Stryka-på-bilder är bilder som skrivits ut på transferpapper, med papperet kan man sedan stryka på motivet på textil. Därav namnet “Stryka-på-bilder”.

Hur använder man Stryka-på-bilder?

Färdiga stryka-på-bilder med vackra motiv i alla möjliga slag finns att beställa från en mängd olika sidor på webben, de finns givetvis också att köpa i affär, prova gärna textilaffärer.

 

En liten bruksanvisning för hur man stryker in motivet brukar vanligtvis följa med när man köper men utifall att det inte finns är det inte vidare komplicerat. Tyget där du vill stryka in bilden måste först och främst vara rent, annars sätter sig färgen i smutsen, det säger sig självt. Använd strykjärn och strykbräda, värm upp järnet rejält och stryk i en par minuter, rör hela tiden strykjärnet så att inte tyget bränns. Låt det svalna av och sedan är det klart.

 

Några tips…

Nåt att också se upp är vilken sida man lägger ned mot tyget, tänk på att färgen från stryka-på-bilden skall vara ner mot tyget och inte uppåt.

 

Det kan vara besvärligt att tvätta utan att färgbitar faller av men det finns också tips för att klara sig bättre här. Först och främst, tvätta tyget ut-och-in och inte varmare än 40 grader samt använd inte torktumlare. Ibland när man stryker in stryka-på-bilder kommer ganska mycket färg, mer än vad som behövs. Man kan då ta bort lite färg genom att stryka på motivet med ett vanligt blankt papper i några minuter. Papperet suger då åt sig överskottsfärg.