Snusare i Sverige

Trots att det är både dyrt och ohällsosamt blir snusen allt mer populär för varje år som går. Vad som gjort snusen så populär är en rad faktorer, stark marknadsföring av producenter, ökad medvetenhet om hälsorisker med rökning och givetvis att rökning inte längre är tillåten på många platser.

Snus

Svenskar har snusat i närmare 200 år, de senaste 50 åren har försäljningen av snus ökat i markant. Tidigare var det mest lågutbildade och folk som bodde på landet som använde snus men med smart marknadsföring förekommer nu snus i alla sammhällsklasser och inom bägge kön, även om det fortfarande är betydligt vanligare bland män. Sedan rökförbudet på krogen infördes har försäljningen, inte helt oväntat, fått en rejäl uppsving.

Snusare i Sverige

Idan snusar var femte vuxen man och ungefär var tjugonde kvinna. Tydligt är också att det är vanligare ju längre norr i landet vi kommer.

 

Snusets påverkan

Snus består av tobak tillsammans med olika tillsatsämnen. I tobaken finns nikotin, vilket är ett beroendeframkallande ämne. Nikotin från snus sitter kvar i kroppen längre än nikotin från en cigarett men det verkar inte lika kraftigt.

 

Eftersom snus inte är lika utbrett världen över som cigaretter är har inte heller lika många hälsostudier gjorts. Det debbateras kraftigt huruvida snus är skadligt för kroppen i jämföresle med cigaretter. Än så länge tyder det mesta på att snus är betydligt hälsosamare, det betyder dock inte att snus inte är skadligt. Att bedömma om något är hälsosamt eller inte genom att jämföra med något som dagligen dödar 10 000 människor ger inte bästa möjliga utgångsläge.

 

Flera studier visar på att snus är ökar risken för vissa typer av cancer, dessutom är det direkt skadligt för tandkött och tänder. För att kunna avgöra vilka sjukdomar som kan uppstå från långvarigt användande av en produkt behövs också långvariga studier. Inte allt för många har gjorts och därför är det svårt att avgöra alla biverkningar från snusande.

 

Att sluta snusa

Att sluta snusa ger ungefär samma abstinens som för någon som slutar röka. Saknad av först och främst nikotinet, saknaden av att ha något under läppen eller att baka en snus är andra faktorer som kommer saknas i vardagen. Snusare i Sverige har dock stora möjligheter till att sluta då det finns organisationen som hjälper till, utan kostnad.

 

För tips om hjälp att bli kvitt ett snusberoende, läs om hur du slutar röka här