Samla frimärken

Frimärkssamlande kan vara en av de största hobbys världen över, inte minst i Sverige. Ett av världens mest exklusiva och värdefulla frimärke är faktiskt Svenskt och heter gul 3 skilling banco, nästan alla som samlar frimärken känner till det just detta frimärke.

Varför samlar vi frimärken?

 

Varför så många samlar just frimärken är svårt att avgöra men de flesta människor har en förmåga att samla på i alla fall någonting. Många kvinnor har stora skosamlingar,  det kallas kanske inte skosamlare och normalt räknas det av de flesta inte som en hobby. Män samlar ofta på verktyg, inte allt för ovanligt att den som äger ett garage också fyller det till bredden med olika verktyg som man kommit över under en hel livstid. Oavsett om man inte använt ett verktyg på 20 år finns det inte en möjlighet att det ska kastas i soporna. Man kan ha fem likadana hammare liggandes fastän man aldrig snickrar, en kan tyckas räcka utifall en spik skulle behöva slås i, men man kastar ändå inte de andra fyra hamrarna.

 

Människor är i grunden samlare, vi har ofta svårt att kasta bort något vi en gång fått fatt i, ofta rensar man endast i det fall det börjar bli brist på plats. Det kan vara just detta som gör frimärkssamlande så otroligt populärt. Frimärken tar i princip ingen plats alls, hela samlingen oavsett storlek får alltid plats i byrålådan, garderoben eller under sängen. Man behöver aldrig kasta något från sin samling. Det behöver inte heller kosta speciellt mycket att skapa sig en frimärkssamling, eftersom stämplade frimärken normalt sett värdelösa kan man ofta få frimärken gratis från till exempel företag som får mycket post.

 

Gamla som unga och kvinnor som män kan samlar frimärken, det finns en såpass stor mängd olika motiv att det alltid finns något som intresserar varje samlare. Det kan vara sport, djur, natur eller annat, oavsett vilket intresse man har finns det nästan alltid frimärken med motiv som kan passa i samlingen.  Att samla frimärken är också väldigt allmänbildande. När man slår upp information om ett visst frimärke kan man få reda på vart i världen det kommer från och vad motivet representerar, normalt något förankrat i kulturen därifrån frimärket kommer.

 

När började vi samla frimärken?

 

Frimärken är en relativt ny uppfinning, de första kom i England på 1840-talet. Redan då sägs det att folk började samla frimärken. Efter lite över 170 år med frimärken finns idag miljontals samlare världen över, de allra flesta har en period som samlare och sedan lägger samlingen på vinden medan det för andra fortsätter livet ut.

 

Är frimärken en bra investering?

Det har stått en del i media om att samla frimärken i investeringssyfte är något som kan ge riktigt bra avkastning. Om man googlar runt på några sidor om frimärkssamlande inser man snabbt att så inte är fallet, kika till exempel här. Om man inte har tur och lyckas hitta ett väldigt värdefullt frimärke är chansen att tjäna pengar på denna hobby otroligt liten. Det verkar till och med som att priset på även gamla frimärken faller snarare än stiger. För den som är ute efter en investering är det nog bättre att hålla sig till de mer traditionella metoderna, köpa sitt eget boende osv. Det betyder givetvis inte att det inte går att tjäna sig en hacka, men man ska nog i första hand samla frimärken av rent intresse.