Rökare i Sverige

En miljon Svenskar röker dagligen, ungefär lika många feströker. Trots att det är skadligt finns det runt två miljoner rökare i Sverige, men det går att sluta.

Cigaretter

Det finns ungefär 4 000 farliga ämnen i en cigarett, ett flertal av dem är cancerframkallande. Rökning framkallar en rad andra sjukdomar förutom cancer. Högt blodtryck och sämre kondition är också normalt för en rökare. Detta är något de flesta idag vet men ändå röker en femtedel av Sveriges befolkning, förklaringen ligger i nikotinet.

Rökare i Sverige 

Nikotin är ett starkt beroendeframkallande ämne som absorberas i lungorna vid ett halsblåss. Därefter leds det via blodet till hjärnan där det binds till receptorer. När nikotinet nått hjärnan frisläpps signalsubstanser, några av dessa ger en form av lättnadskänsla som gör att man känner sig bättre till mods. Efter att intagit nikotin några gånger vill kroppen uppnå samma känsla om och om igen, beroendet är då skapat.

 

Hur kan man sluta röka?

Eftersom nikotin är ett väldigt beroendeframkallande ämne kan det vara otroligt svårt att sluta. Långt ifrån alla som slutar upplever stark abstinens men många gör det och därför kan det vara ett klokt val att förbereda sig på bästa sätt när man väl bestämt sig. 

 

Om du vet i vilka situationen röksugen är som störst vet du också när det kommer vara som svårast. Röksuget är ofta stort direkt efter lunch, se till att göra något direkt i anslutning, något som inte går kombinera med rökning. Många röker i samband med telefonsamtal, när telefonen ringer, plocka upp något som går att sysselsätta sig med under samtalet.

 

Det finns en rad andra förberedelser som kan vara värda att göra, här kommer några exempel.

 

  • Var inställd på att det kan komma att vara riktigt tufft.
  • Vet du någon som lyckats sluta, fråga om tips.
  • Är du osäker på din egen motivation, prova att först trappa ned på rökandet innan du slutar helt.
  • Berätta för dina vänner att du slutat röka och be om deras stöd.
  • Gör en kalkyl för hur mycket ditt rökberonede kostar under ett år. Pengarna kan räcka till en Thailandsresa eller liknande, planera resan och lägg undan en summa varje månad motsvarande vad cigaretterna kostade.
  • Om möjligt, börja motionera. Efter ett träningspass släpper hjärnan naturligt loss signalsubstanser ger ro och lättnadskännsla.
  • Använder du nikotinhjälpmedel så se till att fylla upp förådet, det är troligtvis större chans att komma över en cigarett än ett nikotintuggummi på en lördagsnatt. 

 

För tips, stöd och och hjälp går det bra att kontakta vårdcentralen eller ringa Sluta-Röka-Linjen som är kostnadsfri. Det går också bra att via din arbetsgivare konakta företagshälsovården.

 

Hälsan efter att ha slutat röka

Redan efter några dagar återställs både smak- och luktsinne. Efter några månader får huden sin rätta färg. Blodcirkulationen bättrar sig, det visar sig i att konditionen blir bättre redan efter någon eller några månader. Hosta som kommit av rökningen försvinner när flimmerhår som renar lungorna växt ut och risken för hjärtinfarkt halveras inom ett år. Efter några år är risken för hjärtinfarkt inte större än för någon som inte röker.

 

Snus är inte ett bra alternativ

Även om det inte finns lika mycket bevisade negativa effekter på kroppen är snus inte ett bra alternativ till att sluta röka. Det har gjorts betydligt fler studier av cigaretters påverkan på kroppen än vad som gjorts för snus, därav vet vi fler effekter av en cigarett. Konstaterat är i alla fall att snus är skadligt för tankött och tänder, snus innehåller cancerframkallande ämnen och risken för dödlig hjärtinfarkt ökar.