Polisradio rakel

Polisradio Rakel heter det krypterade kommunikationssystem som den Svenska polisen använt sedan 2010. Polisradio Rakel ersatte de två systemen S-70 och S-80.

Polisradio Rakel finns tillgänglig för verksamheter som tillför allmän ordning, säkerhet eller hälsa, för att kunna använda Rakel som inte bara är en polisradio krävs att man blir godkänd och får licens av Myndigheter för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). Det går alltså inte som privatperson att få tillgång till detta system

 

Polisradio rakel är till skillnad från tidigare polisradio krypterad, detta underlättar bland annat för kommunikation poliser emellan när sekretessbelagd information kan kommuniceras direkt via Rakel. Vanliga mobilsamtal och skicka meddelande går också bra att göra via Rakel.

 

För nyfikna privatpersoner som gärna vill lyssna till polisens arbete är tyvärr det roliga slut. Den polisradio som tidigare användes gick att köpa även som privatperson och sändningarna var inte krypterade. Det är givetvis inte omöjligt att knäcka den kryptering som används men det är heller inget som vem som helst kan göra så utgångspunkten är att tiden då det gick att lyssna av polisradio är förbi.

 

Polisen är givetvis intresserad av att kriminella i så liten utsträckning skall kunna veta vad som kommuniceras poliser emellan men å andra sidan fanns ju en hel del hederliga människor som faktiskt hjälpt till att ringa in till polisen när de fått syn på någon som är efterlyst. En annan funktion den det tidigare okrypterade sändningen utgjorde var att informera media. Nu krävs större resurser för att informera om utveckling i olika pågående brottsfall.