Lapptäcken

Lapptäcken är en matta, täcke duk eller annat som sytts ihop av flera olika tygbitar. Lapptäcken var i början en metod att ta vara på överblivna tygbitar.

Lapptäcken

 

Från att i början varit en metod att inte spilla tyg är det idag en konstnärlig metod att sy dukar, täcken, överkast och allt annat mellan himmel och jord som man kan tänka vira runt sig.

 

Lapptäcken eller åtminstone vad som kan motsvaras av dagens lapptäcken har återfunnits i gamla Egyptiska gravar så det är inte direkt något nytt påfund. I senare tid fick lapptäcken en rejäl uppsving under den ekonomiska depressionen under 1920-talet, då det var extra viktigt att ta vara på allt som fanns att använda för att hålla sig var. Gamla utslitna kläder kunde sys om till ett lapptäcke och hålla värme under kalla nätter.

 

Uppbyggnaden av ett lapptäcke består normalt av tre lager. Ena sidan har mönstret man för fram av alla tygbitarna, idag är de normalt noga utklippta och utpassade för att kunna just det mönster man vill få fram. Funktionen att ta vara på tygspill har fallit undan lite med tiden.

 

Mönstret kan ofta vara väldigt färgglatt, en salig blandning av olika färger men det kan också vara mer uttänkt. Amishfolket i Amerika använder ofta väldigt komplicerade och genomtänkta mönster i sina lapptäcken. I mitten ligger något form av foder och undersidan tyg som stöder hela täcket.