Hörselkåpor och hörselskydd

Prismässigt varierar hörselskydden rejält men det kan vara värt att betala för om det är något som kommer att användas varje dag.

Högljudd arbetsplats skadar hörseln

 

Förutom att det är jobbigt och irriterande är oljud permanent skadligt för hörseln.

 

För någon som arbetar i en höljudd miljö kan det vara en klok idé att lägga ner lite tid till att kika runt för att se vilken typ av hörselkåpor som finns på marknaden.


Hörselkåpor och hörselskydd


Ljudstyrka bestäms av trycket i ljudvågorna och mäts i dB (decibel). Det lägsta hörbara ljudet börjar vid 0 dB och det börjar bli skadligt vid runt 120 dB.

Varje gång ljudstyrkan går upp 3 dB ökar intensiteten med det dubbla, ljudet blir dubbelt så högt. Varje gång ljudstyrkan dubleras, halveras samtidigt den tid det tar för ljudet att skada hörseln. Vid högre ljudnivå skadas hörseln snabbare. En elborr blir skadlig för hörseln efter ungefär en timme medan en ljudet av en motorsåg är skadligt redan efter en halvtimme.

  

Hörselproppar

Öronproppar av hudvänligt PU skum går att finna för runt 20 till 30 kr. Mest användbar till konserter eller för att kunna sova i fred. 

 

Stanard hörselkåpa 

För runt 50 till 100 kr finns den allra vanligaste varianten,  stora kåpor med båge mella, plast skyddar örat från hörselkåpan, den sorterar inte bort något brus men fungerar att arbeta i.

 

Avancerade hörselproppar 

Det finns en hörselpropp som heter “AttenuatEar 30”. Den är gjord i silicon och kan ta ned ljudstyrkan med 30 dB. Fördelen är givetvis att den inte tar plats, den går att använda innanför mössan. Priset för en sådan ligger närmare  700 kr men då kommer den med två års garanti.

 

En annan av hörselpropp är “AttenuatEar Audio S”, den tar bort oljud lika effektivt som “AttenuatEar 30” men denna variant kommer med inbyggd radio. Priset för denna är ungefär det dubbla, alltså 1 400 kr men den har endast ett års garanti. 

 

Avancerade hörselkåpor

För den som arbetar inom industri och har behov av hörselskydd under stor del av dagen är 3M:s Peltor ett måste. Peltor har stor variation av modeller och är världsledande på marknaden, de kommer med en rad tekniska detaljer, bland annat finns de med bluetuth där du koppla till en telefon på tio meters avstånd. 

 

Hörselskydd för skytte

För skytte är Reactear hörselproppar i silikon riktigt prisvärda.  Denna propp släpper inte in det skadliga ljudet från vapnet men det går alldeles utmärkt att höra någon som talar. För detta hörselskydd får man ge runt 1 000 kr och det kommer med ett års garanti.