Dragkedjor

Dragkedjor är låsanordningar för framför allt kläder men finns också i en mängd andra ting. En dragkedja består av två häktor som sluts med en löpare.

Dragkedjor eller blixtlås har funnits i över 150 år, i början tog det lång tid att tillverka och fästa vid klädesplagg eftersom varje lås syddes fast i tyget var för sig. Med tiden blev tekniken bättre och sedan 30-talet har dragkedjor som de ser ut idag tillverkats i Sverige. Svenskar har faktiskt varit betydande för utvecklingen av dragkedjor.

 

 

Olika typer av dragkedjor

Beroende på vad syftet med dragkedjan är finns några olika varianter att välja bland. Det finns till exempel de som kan hålla ute vatten, det behövs för våtdräkter. Det finns dragkedjor som inte syns, nästa inbyggda i tyget, vanligen i till exempel klänningar eller liknande när man vill att det ska se bra ut för ögat.

 

En del är tillverkade i plast och andra i metall. De som vi har i våra jeans till exempel är tillverkade i metall medan plastdragkedjor är lätt att färga och används ofta i modesammanhang.

 

När man öppnar de flesta dragkedjor delar man helt den bit tyg som tidigare satt ihop, till exempel när man öppnar en jacka, men det finns också de dragkedjor som inte delas helt, till exempel dragkedjan på en resväska eller i gylfen.

 

Tillverkning

 

Från 1930-talet och några decennier framöver var Sverige en stor del i utveckling och tillverkning av dragkedjor men det har så småningom flyttats för till Amerika och därefter mot Asien.

 

Nästan all tillverkning av dragkedjor sker idag i Kina. Enligt “The Guardian” stod Kina år 2005 för 80 % av hela världens tillverkning, det är däremot en japansk koncern som är den största ägaren.