Decoupage

Decoupage, som betyder “klippa ut” kallas den metod att dekorera föremål med pappersurklipp. Denna enkla metod för utsmyckning har använts i nästan tusen.

Hur gör man?

 

Decoupage är en mycket gammal metod som använts för att smycka föremål i hemmet såsom askar, tallrikar, kistor och annat av alla möjliga material. Decoupage fungerar alldeles utmärkt på trä, porslin, glas, järn, koppar, tyg etc.

 

Dekoreringen består av flera lager utklippt papper som sedan fästes med hjälp av lim på föremålet i fråga. Många gånger finns så många som 50 lager papper uppe på varandra, varje lager fäst med lim. Emellanåt putsas lagren ned för att de skall ge en bättre yta och nästa se ut som det blivit målat på.

 

De utklippta pappersbitarna kan vara antingen bara rester från tidningar, brev eller presentpapper men det kan också vara tapet eller tygbitar.

 

Ursprung

 

Med största sannolikhet härstammar decoupage från Sibirien där man funnit denna typ av dekoration på gravmonument. Därefter har tekniken spridits till Kina där det finns spår av decoupage sedan 1200-talet.

 

Till Europa kom metoden först några hundra år senare, runt 1600-talet. Först till Venedig i Italien eftersom mycket av den handel som skedde med Sydostasien då gick via Venedig. Det var via dessa handelsvägar föremål smyckade med decopage först kom till Europa.